Tässä alkaa yöpakkaset ja auringonpaiste tekeemään hyvää kun tarkoitus on valmistaa makoisia herkkuja. Kaiken lisäksi ulkoilu alkaa maittaa. On myös aika laittaa punaista paisteesta nauttimaan ja kuivaa ilmaa kosteuttamaan =) Taitaa olla aika kalamatka herkkujen. Tuli pilkottua melkein toista kiloa hirven paistia namupaloiksi ja suolaan. Kuulin ohjeista että 3.5% suola per kilo ois makia annos ku kuivasuolaa. Tällä ohjeella olisi hyvä pitää lihat 1-1 1/2 päivää tekeytymässä. Mutta itsellä lihan sulaminen kesti hieman liaan kauan ja laitoin 6% suolan ku ehtii vain puolet ajasta imeyttää suolaa. Hieman nakkasin vinkistä sokeria suolan sekaan. Palaset ei ole kovin isoja eikä paksuja, joten eiköhän ne ehdi kivasti suolautua. Sokerin kanssa kuulemma imeytyy paremmin lihaan maut =) Juttu sen aikaa ehti muhia täällä kirjoitettavana, että täräytettiin 8 kiloa naudan kulmapaistia kuivumaan räystäälle. Tämä tehtiin suolaamalla vedessä 6% liuoksessa. 1 1/2 vuorokautta.
 |
Oli varjolla mittaa =) |
 |
Punasta ja kuivaa =) |
Tulihan sitä järvenjäällä käytyä 11m/s tuules. Upea keli ku on varusteet kunnos ja kaiken lisäksi lämmpimät. Oli hyvä tunnustella kovaa tuulikeliä ja tunnelmia jos tulevalla pilkkireisulla lappiin päästään samoihin olosuhteisiin.
Treenailua Lapin keikkaa varten. Kelit on ollu kyllä upeat kun voi hangella hiihdellä. Kuitenkin hyvin mahdollista, että kanto päiväsaikaan katoaa pohjoisessa, jos kelit lämpenee. Kuulemma inarilla ollu kovastikkin vettä jäällä näihin aikoihin.
Tuliaisina Kuusamon uistimen tehtaalta tarttui muutamia Lapin loisteita ja muutama muukin hyväksi todettu pilkki. Näin Kuusamon reissun jälkeen kun mainitsee että myymälän viereiseen lampeen oli viimeksi 2 vuotta sitten istutettu kirjolohta. Tämän tiedon kuultuani en yhtään ihmettele että ei sieltä tullut mitään. Ei edes pienet kalat käyneet nypläämässä pilkkiä.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti